a

2 hozzászólás ehhez “V A L L Á S”

 • nandi írta:

  A fűzfán fütyülő rézangyalát!

  Ez a képmutató, akinek a tekintete és ruházata Mennyben teremtettnek látszik, akinek szíve ugyancsak: Prédikál, imádkozik és énekel a világ kincséért, Míg az öreg, félénk Mammon mindet el nem cseni, Végül minden nélkül kopár parton hagyja őt, Ahol a kántálás és hamukálás többé nem ejt át egy bolondot sem. — Timothy Bobbin, Az emberi szenvedély ábrákban (1773)

  http://farm4.static.flickr.com/3080/3247217559_ebb0b932b9.jpg?v=0

  This hypocrite, whose holy look and dress
  Seem Heaven-born, whose heart is nothing less :
  He preaches, prays, and sings for worldly wealth,
  Till old sly Mammon takes it all by stealth,
  And leaves him naked on a dreary shore,
  Where cant and nonsense draw in fools no more.
  — Timothy Bobbin, The Human Passions Delineated (1773)

 • nandi írta:

  http://mek.oszk.hu/04000/04082/04082.htm

  Keresztény vallás vasárnapi jelenség (S. S. K. 42.); az újkori keresztény ~ban él, de ha a föld színéről a →kereszténység egy napon eltűnne, a hiányt senki sem venné észre, ki tudja, talán a papság legkevésbé (S. S. 190.).

  Vallás a →hagyománynak a →történetben megjelent alakja (S. S. K. 33,), amely az egyetemes →metafizikát a →nép, a →tömeg, az →idő, a faj, a →filozófia, a →világnézet →szellemében oldja föl (S. S. 93.); minden emberi →tudás közül a legtöbb reális →bölcsesség a ~ban van (Si. 40.); az →emberiség apriori szubjektivitása; dualisztikus (→kettősség) (33. 107, 178.); a ~ a →válságban, →turbában élő →ember terhein könnyíteni próbál: külső, vele nem azonos →létben osztozó →Istennél keres védelmet, →üdvöt; a →megváltást búvóhelynek tekinti (S. S. K. 30-31, 150, 296); a ~ igaz, de kevés, az →igazságot nem ontológiailag rehabilitálja, hanem a legfelsőbb lény akaratának tünteti fel (P. II. 106.); →publik ünnepélyes agóniája (A. 424.) a ~tól a legmesszebb a →morál van (K. K. 391.); egyetlen ember sem él a ~on kívül (B. 296.); a legrosszabb ~ az →ateizmus (B. f. 32.) →klerikalizmus, →szcientifizmus.

  Vallásos nem vagyok, de mivel →Isten az egyetlen →valóság, lehetetlen más életpraxisban tisztán élni (Si. 71.).

  Vallástalanság a transzcendens kapcsolat hiánya, →ateizmus, belső elszegényedés, az →élet ellaposodása; tünetei: az →államok felbomlása, →társadalmi, →gazdasági, →morális →válság, közöny, →züllés, →korrupció, terrorisztikus államok megjelenése, stb.(Nietzsche, V. 21.); →művészeti, →gondolkodásbeli, →tudományos megfelelője a naturalisztikus szemlélet (K. É. 117.); a →vallás egy neme (33. 108.) →hitetlenség.

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.