SzOMBATI DOLGOK

a

2 hozzászólás ehhez “SzOMBATI DOLGOK”

 • nandi írta:

  :-))) Fröhlich Róbert http://www.bujiferenc.hu/download/buji3/buji3_06.pdf
  Szombaton például tilos utazni, és a nyolcvan éves Kohn bácsi a negyediken lakik. Ahhoz, hogy elmenjen a templomba, meg kell másznia tizenhat emeletet. Nem bírja a lába, a liftbe viszont nem szabad beszállni. A zsidók erre kitalálták a sábesz-liftet, amit pénteken beprogramoznak, hogy a következő másfél napban minden emeleten megálljon, kinyissa az ajtót, várjon, majd becsukja és egy emelettel tovább menjen. Ez annyiban különbözik a buszon való utazástól, hogy mással sem szabad munkát végeztetni. Amerikában például kitalálták, hogy metróval és villamossal szabad utazni, mert az olyan, mint egy vízszintes sábesz-lift. A magyarországi rabbikar azonban nem vette át ezt a szokást.
  Szombaton nem szabad elektromos áramot sem használni. Ezért pénteken beprogra-
  mozzuk a sábesz-órát, ami a megadott időben bekapcsol… Teát sem szabad főzni, de azt
  nem tiltotta meg senki, hogy melegen tartsuk az előre lefőzött teát – erre szolgál a sá-
  besz-platni… Mindenre van megoldás, csak egy kis rafinéria kell hozzá. Régebben kita-
  lálták a sábesz-goj intézményét: azt a nem-zsidót, aki szombaton meggyújtotta a tüzet.
  Ez látszólag törvényellenes, de csak az van előírva, hogy szombaton ne dolgoztassak. Azt
  viszont nem tiltja senki, hogy csütörtökön átmenjek a Kovács Marihoz és azt mondjam
  neki: „Marika, legyen szíves szombaton átjönni hozzám és meggyújtani a tüzet!”
  (Fröhlich Róbert)
  _______________________________________________________
  🙂 A zsidó vallású férfiak számára kötelező a körülmetélés, akiknél szertartásként végzik el a születés utáni nyolcadik napon.[5] Ez a brit milá, melynek szó szerinti jelentése: a körülmetélés szövetsége… https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6r%C3%BClmet%C3%A9l%C3%A9s
  EZZEL MEGKÜLÖNBÖZTETIK ÖNMAGUKAT, oszt lehet 5-6-ezer éve panaszkodni, hogy őket megkülönböztetik… 🙂

 • nandi írta:

  Buji Ferenc: Az elfelejtett evangélium. (A názáreti Jézus elveszett tanításai)
  http://www.bujiferenc.hu/konyvek.html
  „Végeláthatatlanul lehet vizsgálni az evangéliumokat, mint ahogy a mai biblikus teológia teszi, ám az a módszer, amellyel rendszerint megközelítik őket, méltatlan ahhoz a szellemhez, amelyben születtek. Ha nem a »lélek« szellemében folyik az evangéliumok vizsgálata, hanem a »betű« szellemében, azaz lélektelenül, akkor az valóban csak arra jó, hogy öljön, s nem arra, hogy éltessen” – mint ahogy kötete elején fogalmaz a szerző. Buji Ferenc e munkájában az evangéliumnak azokra a részeire és tanításaira igyekezett ráirányítani a figyelmet, amelyek – nem lévén összhangban a modern és polgári Jézus-képpel – rendre félhomályban vagy egyenesen sötétben maradnak. Látni és láttatni az evangéliumokban azt, ami abban mind a mai napig „botrány és bolondság”, lefújni róla a kétezer éve ráülepedett port, eredeti frissességében és radikalitásában bemutatni a jézusi tanítást: ez a szándéka e kötettel a szerzőnek.

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.